Sărbatoarea Hramul bisericii din Huta -2013

La sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, şi Preasfinţitul Macarie, Episcopul Ortodox al românilor din Europa de Nord, au slujit Sfânta Liturghie în biserica din satul Huta, comuna Chiuieşti, judeţul Cluj, biserică ce a fost ctitorită in anul 1978.

Hramul bisericii din Huta este, în fiecare an, prilej de reunire a fiilor satului care se întorc la locurile natale. Satul clujean este locul de naştere al arhipăstorului hunedorean dar şi al arhimandritului Gherontie Ciupe, vicar-administrativ al Episcopiei Devei şi Hunedoarei, al arhimandritului Andrei Coroian, consilier misionar-catehetic al eparhiei hunedorene şi al stavroforei Varvara, stareţa Mănăstirii Căşiel-Strâmbu, judeţul Cluj.

Tinerii satului, îmbrăcaţi în frumosul port popular, călări pe cai împodobiţi şi bine struniţi au aşteptat la intrarea în sat pe ierarhi ca odinioara pe voievozi, conducându-i până în faţa bisericii.
Curtea bisericii a devenit neîncăpătoare pentru mulţimea de oameni adunată pentru a participa la Sfânta Liturghie. Fii ai satului, vecini, cât şi oameni care au păşit pentru prima dată în acest sat îmbrăţişat de pădure au stat cu sufletul şi cu trupul cât mai aproape de pridvorul bisericii unde s-a săvârşit Sfânta Liturghie.

Oaspeţii au fost primiţi cu căldură de locuitorii satului care au scos din lăzile de zestre frumoase costume populare. În cuvântul de învăţătură pe care l-a ţinut pentru zidirea sufletească a celor prezenţi, Preasfinţitul Macarie, Episcopul Ortodox al românilor din Europa de Nord, a vorbit despre viaţa, activitatea şi rolul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel în istoria mântuirii.

Hramul bisericii Huta

Hramul bisericii Huta

icon-car.pngKML-LogoFullscreen-LogoGeoJSON-Logo
Biserica ortodoxă - Huta

încărcare hartă - vă rugăm aşteptaţi...

Biserica ortodoxă - Huta 47.334513, 24.009543 Biserica ortodoxă - Huta