PINTEA VITEAZUL – născut în satul Măgoaşa

Nevoile, lipsa banilor si asuprirea ii faceau in trecut pe oameni sa ia calea codrilor si iubirea armelor. Haiducii au furat de la bogati si au dat la saraci.

Unii dintre ei au ramas in legenda. Personalitati marcante au salvat din numeroase asperitati si pericole ale timpului natiunile din care faceau parte. Una din aceste persoane emblematice si totodata o figura legendara pentru Maramures este Pintea Grigore (1670-1703), zis Pintea Viteazul un vestit haiduc din Tara Lapusului, Maramures.
Era fiu de mici nobili români din Magoaja, în comitatul Clujului, fugit sa haiduceasca în codrii Maramuresului. Potrivit stirilor istorice, primele aparitii ale lui Pintea sunt semnalate in Baia Sprie in anul 1694.

In lucrarea sa, Oszoczki vorbeste de o scrisoare datata la Turda la 16 septembrie 1695, pe care Nicolae Bethlen i-ar fi adresat-o judelui orasului Baia Mare, prin care il informa de actiunea de jefuire intreprinsa de Pintea si inca 35 de oameni asupra unor negustori greci in Muntii Maramuresului. Potrivit documentelor din secolul al XVII-lea, haiducii lui Pintea erau puternic sprijiniti de locuitorii satelor maramuresene, in special de cei din Mara si Hoteni, din fosta plasa Sugatag.

Pintea Viteazul

Pintea Viteazul

Una dintre cele mai de seama actiuni ale lui Pintea si ale oamenilor sai este descrisa de judele orasului Baia Sprie la 21 iulie 1698. In descrierea inaintata judelui din Baia Mare, omul afirma ca haiducii lui Pintea au atacat castelul din Rona, din judetul Maramures pentru al jefui.
Destinatia banilor luati de la bogati erau saracii.
Potrivit unei scrisori-document aflate la Arhivele Nationale ale judetului Maramures, la data de 2 ianuarie 1700, Pintea Haiducul a fost prins si inchis la Satu Mare. In aceeasi scrisoare, capitanul Satmarului ii cere judelui orasului Baia Mare informatii despre activitatile lui Pintea si ale haiducilor sai.
Inchis in beciurile de la Satu Mare, Pintea il obliga pe baronul Fredericus de Lowenburg, capitanul Satmarului, sa accepte o intelegere in patru puncte. Capitanul il gratia pe Pintea, ii promitea anumite sume de bani pentru intretinerea cetelor de haiduci, se interzicea oricui sa le spuna haiducilor talhari. In schimb, Pintea trebuia sa renunte la orice acte ce ar fi putut provoca dezordine.

lupte curuti cu imperialiIn anul 1701, Pintea Haiducul se alatura rascoalei conduse de principele ardelean Francisc Raksoczi al II-lea. Motivatia haiducului o reprezenta dorinta de a elibera populatia romana de sub nedreptul jug habsburgic. La 14 august 1703, la asediul orasului Baia Mare, Pintea, asupritorul bogatilor si sprijinitorul saracilor, a fost ucis. Legenda spune ca a fost tradat de un alt haiduc pentru 500 de taleri, bani promisi de imparatul Leopold I al Imperiului Habsburgic, fiind împuscat de catre un mercenar platit de nobili, care l-a pândit si a tras asupra lui din Bastionul Macelarilor în Baia Mare. Istoria il indica pe un oarecare Dessi Istvan, ca fiind cel care l-a impuscat mortal pe viteazul haiduc. Se mai spune despre Pintea Viteazul ca ar fi luptat si împotriva tatarilor, probabil pe când era în armata, în biserica din Budesti aflându-se o camasa de zale si un coif pe care le-ar fi purtat Pintea Viteazul sau pe care le-a luat în lupta de la tatari, iar la muzeul din Baia Mare sunt expuse armele si harnasamentul pe care le folosea Pintea.

icon-car.pngKML-LogoFullscreen-LogoGeoJSON-Logo
Bustul şi Troiţa lui Pintea Viteazul - Măgoaja

încărcare hartă - vă rugăm aşteptaţi...

Bustul şi Troiţa lui Pintea Viteazul - Măgoaja 47.348129, 23.861618 Bustul şi Troiţa lui Pintea Viteazul - Măgoaja