Oina – Sport de performanţă la Chiuieşti

Tradiţia oinei se reflectă in numeroasele trofee câştigate în decursul timpului, având titlul de campioni și vicecampioni naţionali, precum şi ca organizatoare al Campionatului Naţional de Oină.

Jocul de oină amintește de o foarte veche îndeletnicire a daco-romanilor, păstoritul. A „oina” e denumirea populară a transhumanței – când oile sunt coborâte toamna de la munte la șes. Prima atestare documentară a jocului de oină apare în 1596, când cosmograful italian Gian Lorenzo d’Anania îl menționează în lucrarea „Sistemul Universal al Lumii” la capitolul descrierii Valahiei Superioare. Alte însemnări legate de oină se regăsesc în lucrarea „Diaetetica” a medicului Ștefan Mathus tipărită în 1762 la Cluj.

„Dacă ești la primul meci de oină nu înțelegi nimic – jocul pare un fel de baseball amestecat cu „rațele și vânătorii” – însă agitația jucătorilor și reacția tribunei din Chiuiești îți fură mai întâi atenția și apoi sufletul”. Asta li s-a întâmplat și chiuieștenilor, care joacă oina de peste 70 de ani, timp în care au fost de mai multe ori campioni naționali.

 

icon-car.pngKML-LogoFullscreen-LogoGeoJSON-Logo
Terenul de Oină - CHIUIEŞTI

încărcare hartă - vă rugăm aşteptaţi...

Terenul de Oină - CHIUIEŞTI 47.294772, 23.872257 Terenul de Oină - CHIUIEŞTI